Sibirisk piplärka
Tornfalk

Sibirisk piplärka

Nidingens första sibiriska piplärka.


2013-09-18


Kanske fanns den vid regnbågens slut,

den sibiriska piplärka som Lasse plockade ut.

Den plåtats och dokumenterats på alla tänkbara sätt,

som spåman är det gött när man för en gångs skull har rätt.


Ibland är verkligheten trots allt bättre än dikten. Ett sådant händelseförlopp som utspelade sig vid fångsten av ovan nämnda piplärka sätter sig kvar i minnet så länge man lever.


Det hela började med att Johan stötte upp en skulkande piplärka från slånbuskarna strax hitom Kruthuset. Den flög till närmaste versrosbuske och vi närmade oss denna försiktigt med kikarna "off the hook". Plötsligt flög den ut och såg ut att gå ner i näten nedanför vår trädgårdsfålla. Johan kutade efter och hittade en piplärka i näten där. Vi plockade in den på labbet och nagelfor den in i minsta detalj.


Det såg ut att vara en trädpiplärka, men den var "biffig" med en vinglängd som överskred det intervall som anges i Svenssons gröna bibel.

Bäst som vi satt där och ”bläddrade” i nämnda fågel kom Göran in med ytterligare en piplärka som Lasse hade plockat ut ur det korta nätet vid Strandoxeln. En viss turbulens uppstod i ringmärkarlabbet, då vi alla fick intrycket att detta var en sibirisk piplärka.


Vidare undersökningar av de båda fåglarna gav vid (eller kanske i) handen att den första individen var en storvuxen trädpiplärka och den andra en sibirisk piplärka. Sannolikt var det den sibiriska piplärkan vi stötte i vresrosen och som sedan flög till Strandoxeln, medan trädpiplärkan hade gått in i nätet nedanför vår trädgårdsfålla en stund tidigare. Sicket sammanträffande!


Stationspersonalen gottar sig nu med kaffe och kaka (samt en liten "höjdhoppare") och ser fram emot dagens och veckans ytterligare begivenheter. /MHA


Nidingens Fågelstation

Plusgirokonto

411694-3

Swish 123 544 2892


är en del i Göteborgs Ornitologiska Förening.Platsbokning:

Dennis Kraft

Tel: 070-638 09 85


Ringmärkning:

Tommy Järås

Tel: 070-657 47 17

Klicka på bilden så kommer kartan fram och du hittar koordinater till parkering och båtplats om du klickar på respektive plats.

Sociala media:

Nidingens Fågelstation 2020 Copyright © All Rights Reserved