Trädgårds trädkrypare
Tornfalk

Trädgårdsträdkrypare

 Foto: Anders Melin

Nidingens (och Hallands) första trädgårdsträdkrypare

 

 

2014-03-11


– en solig vårdag med svaga västliga till sydliga vindar. Näten sattes upp vid sextiden. Tillgången på fågel var högst måttlig.


Vid nätrundan strax efter 8.00 vittjade Lars Hellberg näten vid Strandoxeln. Där fanns en blåmes och en trädkrypare! Kul med en trädkrypare tänkte Lars och fullföljde nätrundan. Inga funderingar kring eventuell trädgårdsträdkrypare (TTK) så här långt.


Anders Melin, stationschef, inledde ringmärkningen av trädkryparen och noterade att näbben var ovanligt lång. Undertecknad dök upp och frågade entusiastiskt om det kunde vara en TTK. Den ser ju mörk ut undertill! Ingen av oss hade någon som helst erfarenhet av TTK tidigare.


Vi började slå lite i böcker och hamnade snabbt på ett artskiljande kriterium avseende vingband på handpennor. Stort hack (TK) eller jämna trappsteg (TTK) längs med vingbandets kanter. Vi tittade även på handpennornas spetsar : ”distinct whitish diamondshaped tips” (Svensson). Vinglängd, näbblängd och bakklo mättes och hamnade inom spann som talade för TTK. Så här långt kändes fågeln ”het”.


Dags för fotografering och sedan snabbt ut på flera fågelsidor på Facebook, inklusive fågelstationens facebook-hemsida. Intresset för att hjälpa till med artbestämningen var stort och flera personer med erfarenhet av handhållna TTK yttrade sig. En överväldigande majoritet av inläggen argumenterade för TTK.


Sindre Magnusson

Foto: Anders Melin
Foto: Anders Melin
Foto: Anders Melin
Foto: Anders Melin

Här nedan kommer ett utdrag från FaceBook


Uno Unger


Jag fick just denna bild från ringmärkarna på Nidingen. Det ser väl spännande ut! Vad säger de som vet?

Gilla · · Dela · den 11 mars kl. 09:38


    Visat av 145

    13 personer gillar detta.

   Martin Oomen Är det en sydlig krypare?

den 11 mars kl. 09:40 · Gilla

Reino Andersson Äntligen en härlig vingbild, nu är det vår!

den 11 mars kl. 10:06 · Gilla · 1

Dennis Kraft Varför skulle inte denna vara nordlig?

den 11 mars kl. 10:41 · Gilla

Peter Backman Hybrid...

den 11 mars kl. 12:27 · Gilla

    Margareta Wilhelmsson Peter Backman, tacksam för en lite fylligare kommentar. Varför hybrid?

    den 11 mars kl. 12:51 · Gilla

    Björn Zackrisson trädkrypare

    den 11 mars kl. 13:28 · Gilla

    Ingemar Nilsson Trädgårdsträdkrypare?

    den 11 mars kl. 19:00 · Gilla

   TTK Foto Sindre Magnusson

Sindre Magnusson

Lite fler bilder på den trädkrypare som fångades idag. Lutar på trädgård, eller?

Sindre Magnussons foto.


Gilla · · Dela · den 11 mars kl. 14:12


    Visat av 141

    19 personer gillar detta.

    Dennis Kraft Men den ser väl rätt hackig ut i vingbandet? Och ska inte en trädgårdsträdkrypare ha tydligare vita fläckar på vingpennespetsarna? Vad är det som gör att ni vill ha den till trädgårdsträdkrypare?

    den 11 mars kl. 14:27 · Gilla

    Sindre Magnusson Kan ej denna art, så tacksam för kommentarer Här en kommentar jag fick på annan fb-hemsida: På denna bilden ser det ju bra ut för trädgårdsträdkrypare (raritet i Sverige, vilket andra också föreslagit i andra FB-grupper). På vingbilden som lagts ut på Nidingens egen FB-sida är jag inte lika övertygad och tycker det ser mera ut som en vanlig trädkrypare. Bilden på vingen (i Nidingens FB-grupp) är dock ganska oskarp och jag är öppen för att den är lite missvisande. FFA är det näbblängd och den vita kanten på fjädern som heter Alula som antyder att det skulle vara en trädgårdsträdkrypare. Det vore trevligt att höra ett läte från den!

Foto: Sindre Magnusson

    den 11 mars kl. 14:31 · Gilla

    Sindre Magnusson Ytterligare en kommentar jag fick in: Det var för all del ett bra tag sedan jag beblandade mig med trädkrypare och ännu längre sedan jag såg en trädgårdsträdkrypare, så jag har inte helt bra koll på karaktärerna längre. Dock menar jag att näbbets obscena längd, ljus haka med solkiga bröstet och det brutna vingbandet pekar mot trädgårdsträdkrypare. Har för mig att en annan karaktär är att ögonbrynet är rätt kort och att ryggen har en kallare färgton än hos trädkrypare, men jag avstår att uttala mig om dessa karaktärer i detta fallet.

    den 11 mars kl. 14:32 · Gilla · 2

    Magnus Hellström I mina ögon en ttk. Dennis, tror att det är lite oordning bland handpennorna som skapar det oregelbundna mönstret. Näbb, ansikte, flank, större täckare och hp-toppar tycker jag funkar bra för ttk.

    den 11 mars kl. 14:33 · Gilla · 3

    Dennis Kraft Näbben ser ju rejäl ut, det får jag väl hålla med om. Och tittar en noga mellan fingrarna på hållaren så är ser väl även flankerna också rätt bra ut för trädgård. Du nämner större täckare Magnus, vad är det som skiljer arterna åt där?

Foto: Sindre Magnusson

    den 11 mars kl. 14:49 · Gilla

    Sindre Magnusson

    Sindre Magnussons foto.

    den 11 mars kl. 14:55 · Gilla

    Ulrika Tollgren Den lät inte? Ttk är ofta talför. Tycker att bilderna ser bra ut för ttk.

    den 11 mars kl. 15:13 · Gilla

    Magnus Hellström Dennis: Hos ttk är de ljusa topparna generellt lite mer oregelbundet spetsiga uppåt på fjädern. Varierar dock en del (liksom de flesta andra karaktärer). Utöver det jag skrev ovan så upplever jag också där korta och snipigt triangulära ögonbrynsstrecket som rätt typiskt för ttk.

    den 11 mars kl. 15:20 · Gilla

    Dennis Kraft Tack Magnus. Det du säger om att de flesta karaktärer varierar gäller väl även för ögonbrynsstreck och ansikte? Är inte sydliga trädkrypare generellt mindre ljusa i det avseendet än våra skandinaviska?

    den 11 mars kl. 15:33 · Gilla

    Sophie Ehnbom Jag håller med Magnus Hellström ovan. Det enda som talar emot är att ryggfärgen är lite för brun i mina ögon, men detta kan bero på fotoljuset. På ttk är den ofta ganska gråtonat brun. En klo-bild hade varit pricken över i:et! Några mått att gå på?

    den 11 mars kl. 16:34 · Gilla · 1

    Sindre Magnusson Klo 8,5, Näbb 16,7

    den 11 mars kl. 16:38 · Gilla

    Björn Malmhagen Även jag ser bara en fin-fin ttk här - grattis! Som Magnus påpekat ovan är det alltid lite vanskligt att utgå från enskilda karaktärer, då det nästan alltid finns risk för överlappningar. Allt jag kan se på dessa bilder pekar dock tydligt mot ttk (tertialteckning, vingformel, vingbandets utseende, undersidan, ögonbrynet etc. etc.). Notera speciellt allmän färgsättning och ffa. ryggteckning som är perfekt för ttk. Ryggen är övervägande mörkare brun och saknar trädkryparens normalt tydliga vita fläckning. Hos ttk ser man normalt mindre fläckar, som dessutom inte är lika vita och kontrasterade, vilket sammantaget ger ett intryck som visas fint av ovanstående individ.

    den 11 mars kl. 18:57 · Har redigerats · Gilla · 3

    Reino Andersson Fantastisk inledning på säsongen, grattis Sindre och gänget! Och med Ottenby och Falsterbo i ryggen lär det väl knappast vara någon tvekan.

    den 11 mars kl. 18:53 · Sluta gilla · 2

    Dennis Kraft Det var ju kul, och redan godkänd av rk förstår jag. Det är väl då art nr 269 för ön! När ändå experter som Björn och Magnus är med på denna tråd så skulle jag vilja höra hur ni ser på sydliga vanliga trädkrypare i detta sammanhang. Är det inte så att dessa är mer lika trädgårdsträdkrypare vad gäller färgsättning? Mindre vitprickiga på rygg och huvud och lite mer tonade på buk och flanker.

    den 11 mars kl. 19:08 · Gilla

    Magnus Hellström Gissar att du menar kontinentala macrodactyla Dennis? Jag har aldrig hanterat någon själv, men på de bilder jag sett har grundintrycket av dessa fortfarande varit trädkryparrent ljusa och ganska distinkta i teckningen. Dessutom strukturellt trädkrypar...Visa mer

    den 11 mars kl. 19:37 · Gilla · 1

    Björn Malmhagen Jag har inte heller hanterat någon macrodactyla, men sett en del i fält. Jag har då så gott som alltid fått ett mer tk-intryck än ttk-intryck vad gäller färgsättning och struktur. Nidingefågeln passar ju på flera punkter så bra med hur en ttk ska se ut...Visa mer

    den 11 mars kl. 20:18 · Gilla · 3

   Nidingens Fågelstation

Plusgirokonto

411694-3

Swish 123 544 2892


är en del i Göteborgs Ornitologiska Förening.Platsbokning:

Dennis Kraft

Tel: 070-638 09 85


Ringmärkning:

Tommy Järås

Tel: 070-657 47 17

Klicka på bilden så kommer kartan fram och du hittar koordinater till parkering och båtplats om du klickar på respektive plats.

Sociala media:

Nidingens Fågelstation 2020 Copyright © All Rights Reserved